Lekce 1

Aneb jak bez počítání čehokoliv a bez celoživotního studování výživy pohodově a zdravě jíst, a to v rámci běžného pracovního dne i ve výjimečných pracovních situacích. Je třeba vše vařené, nebo je prospěšnější jíst syrovou stravu? Je maso zdravé, je mléko nezbytné, je chleba potřebný?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu:
Průvodce skutečným jídlem: http://www.cojist.cz
Proč nedoporučuji počítat kalorie: https://www.margit.cz/kalorie-matouci-hodnota/

Studijní materiály ke stažení
Lekce 2

Co nám nejvíce prospěje po probuzení, kdo a kdy má snídat, jaké jsou příklady snídaní pro inspiraci? Jak řešit, když ráno nestíháme?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Snídat nebo nesnídat: https://www.margit.cz/snidat-nebo-nesnidat/
Vynechávání jídel, postění se, inzulinová rezistence: https://www.margit.cz/posteni-vs-dietovani/
Videorecept kaše do skleničky: https://www.youtube.com/watch?v=TQpS9F1M_0s&t=1s
Videorecept jáhlová kaše: https://www.youtube.com/watch?v=0DVZoLaQ-1g
Videorecept snídaně bez obilovin: https://www.youtube.com/watch?v=JVckHdbnrhk&t=1s
Recepty na pomazánky: https://www.margit.cz/co-na-snidane-a-svaciny/

 

Lekce 3

Proč je třeba starat se o sebe i v rámci pracovního dne a jak to zvládat? Jak vybudovat zdravé pracovní prostředí?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Toxické stravovací prostředí: http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=18484

Lekce 4

Jak si vybrat oběd v kantýně, jak jíst v restauraci, kdy a co si jde přinést z domu?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Saláty ve sklenici:
https://itesco.cz/hello/clanek/salaty-ve-sklenici-jsou-hit-namixujte-si-svuj-vlastni/27832/
https://www.apetitonline.cz/apetit-tv/recepty/3x-salat-do-sklenicky
https://aromarecepty.cz/kniha-michane-salaty-ve-sklenici-karin-stottinger/


 

Lekce 5

Jak řešit chutě na dezertík po obědě anebo ďábelské pokušení v podobě buchet či narozeninových chlebíčků od kolegů? Jak zvládnout odpolední mnohaboj práce, kroužky, nákupy?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Ayran: Je perská obdoba indického lassi a dnes velmi populární nápoj v Turecku. Připraví se rozmixováním třetiny sklenice tučného jogurtu s třetinou sklenice vody a třetinou sklenice ledu. Dochucuje se solí (nejlépe růžovou himalájskou) a drceným kořením podle chuti. http://bit.ly/NaLeto
Rychlo pickles: https://superkvasaci.cz/jediny-navod-ktery-potrebujete-k-vyrobe-pickles-rychle-kvasene-zeleniny/

Lekce 6

Co rychlého a zdravého jde připravit po příchodu z práce? Jak načasovat večeři a jak zabránit pojídání při vaření, dojídání se po večeři, zobání u televize a nočním výletům do lednice?

Komunitní nákupy:
https://www.scuk.cz

Lekce 7

Restaurace, bistra a jídlo z domu. Kdy kterou z možností upřednostnit? Jak si vybírat mezi restauracemi a potom i z jejich jídelního lístku, co si koupit na benzince, ve vlaku, na nádraží…?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu:
Dovolená na farmě Česko: https://www.ceskapohoda.cz/index.php/ubytovani/ubytovani-na-farme-ubytovani-na-statku
Dovolená na biofarmě Rakousko: https://www.farmholidays.com/holiday-categories/organic-farms

Lekce 8

Jak je možné nastavit jídlo při práci na směny v práci a doma? Jak omezit riziko zvyšování hmotnosti spojované s prací na směny?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu: 
Proč spíme: https://www.melvil.cz/kniha-proc-spime/


 

Lekce 9

Jak omezit celodenní vykrádání lednice? Jak udržet pracovní režim, i když můžeme být jen v teplákách a s notebookem v posteli? Jak práce z domu může být šancí na nastavení té nejlepší stravy a péče o sebe?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu:

Lekce 10

Co si vybrat k jídlu, když je nabídka z menu nebo bufetu? Jak zvládnout pokušení: je to zdarma, dopřejme si? Jak řešit „povinné pití alkoholu“?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Umeboshi: https://www.margit.cz/encyklopedie/umeboshi/
Video: Alkohol prospívá nebo škodí? https://www.margit.cz/alkohol-prospiva-skodi/

Lekce 11

Jsou prášky, tyčinky a jiné náhrady jídel potřebné, či dokonce prospěšné? Co dělat, když po ruce není vůbec nic k snědku?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu
Průvodce skutečným jídlem: http://www.cojist.cz
Klasifikace potravin podle stupně průmyslového zpracování a využití ve zdravotní prevenci: http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2019/DMEV_2_2019/DMEV_2_2019_kohutiar.pdf
Vysoce průmyslově zpracované jídlo podporuje konzumaci více kalorií a nárust hmotnosti (anglicky): https://www.cell.com/cell-metabolism/pdfExtended/S1550-4131(19)30248-7

Lekce 12

Kolik je potřeba vypít a co nejlépe pít? Pít s jídlem nebo mezi jídly? A co specifické nápoje, jako káva, povzbuzující a sportovní nápoje?

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu


 

Lekce 13

Jak nejlépe zajistit všechny živiny? Kdy je vhodné suplementovat a kdy to skoro jistě není třeba.

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu


 

Lekce 14

Jak efektivně podporovat zdraví i v průběhu běžných pracovních dnů a povinností? Jak omezit pracovní stres a znečištění prostředí? 

Zdroje pro další čtení a doplnění tématu

Lekce 15

Proč naše přání tak často nefungují? Proč předsevzetí nedodržujeme, a hlavně jak to změnit? Jak to, co si přejeme zlepšit, jíst více zeleniny nebo třeba pravidelně běhat, efektivně zavést do života?

Redukční diety zredukujte a jídlo si užívejte:
https://www.flowee.cz/4655-margit-slimakova-redukcni-diety-zredukujte-a-jidlo-si-uzivejte

Stáhnout podklady

Začněte studovat ještě dnes:

Cena: 1 190 Kč s DPH

Počet lekcí:
16
Celková délka:
1:12 hod